Lerarentekort bij Hackathon Lerarentekort met fantasie te lijf?

Op 22 september werd door Suzan Baldinger en Harriet Kollen een hackathon georganiseerd specifiek gericht op het lerarentekort in Amsterdam. Meer informatie over deze Lerarentekort Hackathon, inclusief programma, live verslag en oplossingen is te vinden op de bijbehorende site hacklerarentekort.nl

Hoewel de organisatie van deze Lerarentekort Hackathon volledig los staat van EduHackathonNL werken we natuurlijk wel samen om de uitdagingen in ons onderwijs aan te gaan. Twee van onze organisatoren van EduHackathonNL waren dan ook aanwezig om ideeën en tips op te doen en tegelijkertijd als deelnemer bij te dragen aan mogelijke oplossingen voor het lerarentekort.

Ook in de pers is aandacht besteed aan de Lerarentekort Hackathon. Onder andere door Menno Sedee in het het NRC en Marc Kruyswijk in het Parool

Zet Pabo-student Kiki nu al voor de klas, door Menno Sedee

Het basisonderwijs in Amsterdam heeft 150 leraren te weinig. In een ‘hackathon’ gingen mensen op zoek naar een oplossing.

Het is een confronterend moment. Zaterdagochtend zitten zo’n honderd mensen in de aula van de Amsterdamse basisschool Aldoende. Ze zitten bij elkaar om een oplossing te bedenken voor het lerarentekort in het basisonderwijs. Ze zijn bijna allemaal leraar geweest, maar als wordt gevraagd: ‘Wie staat er nú voor de klas?’, gaan een zuinige tien handen omhoog.

Kreten van verbazing. Betrapt gegiechel.

Zet al die afhakers weer voor de klas en het probleem is opgelost, toch? Maar deze leraren wíllen niet terug. Vanwege de werkdruk, het lage salaris, de ouders, de regels. In het kort: het systeem.

Dat systeem wordt vandaag gehackt. De ‘hackathon’ van Pakhuis voor Onderwijsinnovatie – dat activiteiten organiseert in het onderwijs – moet binnen twaalf uur originele, concrete ideeën opleveren om het lerarentekort te bestrijden. Data-analisten schuiven aan, er zijn sprekers, er is yoga en tekenaars visualiseren de oplossingen.

lees verder…

Het lerarentekort met fantasie oplossen, door Marc Kruyswijk

Het lerarentekort in Amsterdam wordt nijpender. Omdat gewone oplossingen en lapmiddelen niet meer helpen, klonk dit weekend de roep om creatievere oplossingen.

“We hebben de oplossing!” Het klinkt triomfantelijk om 16.13 uur. Na 373 minuten praten en overtuigen, vaststellen, bijschrijven en wegstrepen weet het groepje in het eerste klaslokaal van basisschool Aldoende 2 in de Tweede Boerhaavestraat in Oost het zeker: de oplossing voor het lerarentekort ligt voor het grijpen. Er is applaus. High fives en grote grijnzen.

De leraar wordt afgeschaft, daar komt het zo’n beetje op neer. In elk geval de leraar als zodanig.

Het moest een drukvat zijn, afgelopen zaterdag in Aldoende 2

lees verder…

Bronnen:
– NRC: Zet Pabo-student Kiki nu al voor de klas
– Het Parool: Het lerarentekort met fantasie te lijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.